COLUMN: Bij ons zijn ze wèlkom

15 november 2014
in Category: CENTRUM, COLUMNS
0 1308 0
COLUMN: Bij ons zijn ze wèlkom

COLUMN: Bij ons zijn ze wèlkom

Telkens weer verschijnen er krantenkoppen waarin de onvrede van Amsterdammers over het toenemende toerisme wordt aangekaart. Amsterdam wordt al jaren overspoeld met toeristen en de bewoners zijn ze vandaag de dag liever kwijt dan rijk. Het aantal plezierreizigers loopt op en de ergernissen nemen toe. Met name worden de heropening van het Rijksmuseum vorig jaar en de populariteit van andere musea en attracties als belangrijke redenen genoemd voor het aantrekken van veel, vooral buitenlandse, bezoekers.

Hierdoor komen ook de nadelige kanten van het groeiende cultuurtoerisme aan het licht, schrijft Wim Pijbes (directeur van het Rijksmuseum) in een ingezonden brief in NRC Next. Hij noemt het vele straatafval en de drukte in de stad die bijna niet meer te houden is. ‘Iedereen baant zich een weg tussen de toenemende aantallen skaters, steps, segways en bierfietsen.’

Toegegeven, Amsterdam is een mooie stad, maar wat doen die toeristen daar eigenlijk nog als er ook een stad te bezoeken is die Rotterdam heet. Rotterdam heeft door de jaren heen letterlijk en figuurlijk een aardig curriculum vitae weten op te bouwen en haalt de laatste tijd keer op keer het nieuws, zowel nationaal als internationaal. De stad is uniek in tegenstelling tot vele andere oude steden (waaronder Amsterdam) in Nederland. Na WOII ontwikkelde zij zich tot een toonbeeld van moderniteit en profileert zij zich heden ten dage als internationale architectuurstad.

Hoe tof is het dan ook dat we in een stad wonen die het grootste kunstwerk van de wereld heeft, meerdere malen is uitgeroepen tot evenementenstad van Nederland en de enige hoogbouwstad in Nederland is met een echte skyline. Het is dan ook niet onlogisch dat de stad Manhattan aan de Maas als eervolle bijnaam heeft gekregen.

Maar does it pay off? Want met alleen een goede reputatie komen we er niet. Rotterdam heeft de toeristen nodig, omdat ze gewoonweg economisch gezien belangrijk zijn voor een wereldstad als de onze. Uit de Toeristische Barometer Rotterdam blijkt gelukkig ook dat er steeds meer toeristen vakantie vieren in Rotterdam. Het aantal hotelovernachtingen is zo onder andere met ruim dertien procent gestegen ten opzichte van vorig jaar en verscheidene attracties in de stad trekken meer bezoekers. Gelukkig, want laten we eerlijk wezen, het economische aspect daargelaten, Rotterdam mag wat mij betreft ook wel wat levendiger zijn. Wanneer ik op een gemiddelde vrijdagavond in de binnenstad loop, merk ik toch dat de ’stilte’ heerst en daardoor de gezellige sfeer vaak genoeg ontbreekt. Wat meer leven in de brouwerij zou daarom niet verkeerd zijn.

Hoewel ik pleit voor meer toeristen, ben ik wel van mening dat de balans tussen toeristen en bewoners in de gaten gehouden moet worden, om Amsterdamse taferelen te voorkomen en omdat Rotterdam vanzelfsprekend primair voor de bewoners is.

Evenwel, laat ze maar komen, want Rotterdam is top notch!

 

Nergiz Gungor

 

Reacties

stuks

, ,