COLUMN: Rotterdam-Noord

28 december 2014
in Category: COLUMNS, NOORD
0 3362 3
COLUMN: Rotterdam-Noord

COLUMN: Rotterdam-Noord

In Rotterdam-Noord ben je geen nummertje.

Zo’n tweeënhalf jaar geleden ben ik vanuit Kralingen naar hartje Rotterdam-Noord verhuisd. In eerste instantie ben ik er gaan wonen om logistieke redenen, wat betekent dat ik zowel dicht bij mijn ouders (in Hillegersberg) wilde wonen als bij het stadscentrum. Volgens Google Maps bleek Rotterdam-Noord de gulden middenweg te zijn, en zo geschiedde. Tweeënhalf jaar later kan ik niet gelukkiger zijn dat ik die keuze toen gemaakt heb en kan ik nu veel meer redenen noemen waarom Rotterdam-Noord the place to live is. Daarom, lezers, een aantal voor jullie op een rijtje.

Rotterdam-Noord is een mix van klassiek en modern
Als er één stadsdeel is dat in de laatste jaren aan het opbloeien is, dan is het wel Rotterdam Noord. De buurt is erg sfeervol en heeft veel blikvangers, van de singels in de Provenierswijk tot aan de Luchtsingel, de brug tussen Noord en het centrum. Bovendien zorgen de gebouwen die de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben overleefd voor een statige en rustieke 19e eeuwse uitstraling. En dat zo dichtbij het centrum van de stad. De buurt is door de jaren heen gedeeltelijk in oude glorie hersteld en is extra opgesierd met meerdere kunstwerken. Ook de aanwezigheid van de Hofbogen en het Zomerhofkwartier dragen bij aan de ”gentrification’’ van de buurt. Denk aan Kreuzberg in Berlijn en Shoreditch in Londen. Net als deze wijken wordt Noord langzamerhand een nieuw cultureel centum binnen Rotterdam, waardoor dit gedeelte van de stad steeds aantrekkelijker wordt voor jongeren en creatieven.

Rotterdam-Noord is gezellig
Het maakt niet uit of je jong, oud, rijk, arm, student, kunstenaar, ondernemer of winkelier bent. In Noord wonen en werken we naast en met elkaar. En groeten we elkaar. Het voelt bijna dorps, maar iedereen die binnen een straal van vijftig meter van je vandaan woont of werkt, (her)ken je en groet je. Zo liep ik laatst een van de lokale tabakswinkels binnen en maakte zoals gewoonlijk een praatje met de verkoper. Tijdens het afrekenen zei de verkoper dat ik de groeten moest doen aan mijn vriendin. Met een glimlach liep ik de winkel uit en besefte me dat je in Noord geen nummertje bent. Het multiculturele buurtje is bovendien rijk aan vele gezellige buurthuizen, cafe’s en restaurants, met elk een eigen karakter en intieme sfeer. En als je nog een leuke karaokebar zoekt, Salon Tropica is by far the best in town.

Wonen en leven in Rotterdam-Noord hoeft niet duur
Mijn vrienden schrikken zich telkens een ongeluk (in goede zin) als ze horen wat ik betaal aan huur voor mijn woning en dat vergelijken met de huur die zij betalen voor een kamer of woning (in slechte zin). En nee, ik woon niet anti-kraak. In Rotterdam-Noord is het echt mogelijk om voor een goede prijs een ruime woning te huren of te kopen. Het verbaast me dan ook niet dat er in het afgelopen jaar vier van mijn vrienden ook buurtgenoten zijn geworden. Daarnaast is boodschappen doen, ongeacht je budget, een walhalla voor de bewoner, zeker als je in het Oude Noorden woont. De Noorderboulevard zit vol met toko’s, slagers, bakkers en mini supermarkten waar je je weg kan banen tussen lekkernijen van over de hele wereld, die overigens maar een prikkie kosten. Als je meer van de vertrouwde of bekende supermarktketens bent, ook deze zijn allemaal (echt allemaal) vertegenwoordigd in de buurt.

Bonus
In Noord zijn veel winkels met de feestdagen wel gewoon open. Dus zie ik jullie op 1 januari bij de bakker voor een vers halfje tijgerbrood?
Gelukkig nieuwjaar!

 

Nergiz Güngör

 

Reacties

stuks

, ,