Fijne jaarwisseling!

31 december 2014
in Category: CENTRUM, NOORD, OOST, WEST, ZUID
0 1567 0
Fijne jaarwisseling!

Fijne jaarwisseling!

Verkeersongeval op Afrikaandertuin. In de nacht van 22 december is een scooter in volle vaart tegen het tuinhuisje gereden en daarbij in brand gevlogen. Over de bestuurder maken wij ons ernstig zorgen; er is niets van hem teruggevonden.

Op Facebook kondigde Frank dit voorval namens de tuin aan als grap, maar het is natuurlijk geen grap. In de nacht van dinsdag 22 december op woensdag 23 december is wederom het tuinhuisje van de Afrikaandertuin in de fik gestoken. En nee, dit is geen smeuïg verhaal over wat er nu allemaal weer mis is gegaan in de Afrikaanderwijk. Waarschijnlijk is het huisje door jongeren als kachel gebruikt, jongeren uit de Afrikaanderwijk of elders van Zuid. Dit was niet de eerste keer, en dan rijst de vraag; Is dit een probleem van die jongeren? Of heeft dit probleem meerdere kanten? ‘Niemand wordt hier beter van’, het is een trieste gebeurtenis aldus een zichtbaar ontdane Frank Boerboom (de tuinman van de Afrikaandertuin). Onze nieuwjaarswens staat in het teken van dit gegeven.

RIO deelt namelijk de mening van Frank Boerboom. Het heeft geen zin om bij dit voorval wederom met de vinger te wijzen. Maak het niet triester dan het al is, want de tuin is voor iedereen. Ook voor de jongeren die dit op hun geweten hebben. De vorige keer is Frank met hen in gesprek gegaan, of dit nu de jongeren waren die toen het tuinhuisje aanstaken weet hij niet, maakt ook niet uit. Het verhaal was belangrijker: Vandalisme is je verstaan met je omgeving, net als graffiti dat is. In dit geval is de boodschap: Wij horen er niet bij! Wij voelen ons in de steek gelaten! Ze vertelden me dat hen een buurthuis was beloofd, dit was ook aan hun oudere broer beloofd en aan de generatie daarvoor, vertelt Frank. Ze zijn teleurgesteld, en dat uit zich in frustratie richting het systeem. Wat hoort daarbij? Bushokjes, brievenbussen alles wat ‘van de overheid’ is. Zo ook de tuin, dachten de jongens die ik toen sprak. Toen ik hen uitlegde dat die er ook voor hen was krabbelden ze terug. Het is een moeilijk gegeven wat nu de reden was van deze daad, of de vraag: hoe los je het op? Punt blijft: uiteindelijk begrijpt niemand waar dit goed voor is. Toch gebeurt het, iedere keer opnieuw.

Oud en nieuw kwam enigszins vroeg dit jaar, in de Afrikaanderwijk.

RIO en Frank, komen daarom op deze laatste dag van het jaar met een drietal goede voornemens voor 2015.

  1. Dit voorval is tekenend voor een probleem op transitieplekken in Zuid, dit verdient geen smeuïge uitleg, schuldvraag of wijzende vinger, maar een goede beschouwing en een aanzet tot een oplossing. Hiervoor gaat Frank, samen met onze filosoof en sociaal werker Jeroen van der Starre eind januari om de tafel zitten. Dit resulteert in een nieuw artikel.
  2. Niet alleen dit voorval, maar heel Rotterdam, en zeker bepaalde wijken in Rotterdam, worden gezien als het afvoerputje van onze gemeenschap. De bewoners herkennen zich daar niet in, maar worden zelden gehoord. Voor hen starten wij een pilot, een training waarin wij mensen uit de wijk gaan voorzien van de handvatten om op RIO een persoonlijk verhaal te vertellen over hun leefomgeving in tekst, audio of visuele media.
  3. Deze pilot start in de Afrikaanderwijk. Als de pilot succesvol is is het de bedoeling dat we deze training uit gaan rollen over alle wijken van Rotterdam. Zodat er een puur en eerlijk verhaal verteld wordt, door de mensen uit deze stad.

Namens RIO en Frank aan iedereen de beste wensen en een gelukkig 2015!

 

 

Reacties

stuks

, , , , ,