Losgebroken welzijnswerker in het groen #1

16 oktober 2014
in Category: ZUID
0 1743 1
Losgebroken welzijnswerker in het groen #1

Losgebroken welzijnswerker in het groen #1

“Verhalen van het participatiefront”. In 2013 gaf Rini Biemans van Creatief Beheer Frank Boerboom de kans om de Afrikaandertuin om te bouwen tot openluchtbuurthuis. Frank ging zo na 30 jaar welzijnswerk nu als vrijwillig tuinman aan de slag en deed allerlei wonderlijke ontdekkingen, dat het ergens goed voor is beschrijft hij vanaf nu iedere derde donderdag van de maand op RIO met een plaatje en een praatje.

Vandaag krijgen we een middelbare schoolklas op bezoek op de Afrikaandertuin. Collega twitter-Arie heeft dat voor ons geregeld. Zelf zijn we niet zo actief in het werven van georganiseerde werkploegen maar als we zulk bezoek krijgen zijn we zeer vereerd en zetten ons beste beentje voor. Hoewel het een roostervrije dag betreft zijn daarom alle verloven ingetrokken. De klussen laten we een beetje van het weer afhangen en dus nemen we een kwartiertje van tevoren met elkaar de werkzaamheden door. Beetje verbaasd ben ik als er twintig jonge juffrouwen de hoek om komen zeilen. Het blijkt de hoogste klas te zijn van het Avicenna-college, de doorstart van het Islamitische Ibn-Ghaldoen, de school die in de problemen raakte door examenfraude. ‘Dat wordt niks met hondje Kliko’, denk ik en besluit haar mee te nemen in het voorstelrondje en daarna in de auto te leggen. “Ach meneer, mag ik met het hondje spelen?” vraagt een van de meiden, “kan ik de anderen ermee plagen”. Het is een vrolijk en uitbundig stel en alle klussen worden met enthousiasme ontvangen. Ik begin te ontdekken dat gescheiden onderwijs in deze leeftijdscategorie z’n voordelen kent; zonder al die gierende hormonen is iedereen beter op z’n gemak.

Een van de taken is boodschappen doen voor de lunch. De juf is niet helemaal gelukkig met de groep die zich vormt en wil wijzigen; ‘allemaal of niemand’ stelt een bijdehandje en dus… het laatste. Dit clubje wordt alsnog benoemd tot snipper-brigade met opdracht de paadjes te wieden en aan te harken. Ik besluit mijn aandacht vooral op deze spring-in-het-veldjes te richten. Een van de meiden (ze ziet er uit als een mode-popje) vertelt me dat ze deze zomer bij opa en oma thuis nog mest heeft lopen kruien; ongedacht talent, laat die maar schuiven. Ondertussen is een ander clubje bezig een charme-offensief uit te rollen richting de buurt. Met laatste bloemen van de herfst worden boeketten samengesteld die, huis aan huis, bij de buren worden bezorgd. Uit mijn ooghoek zie ik dat ze er kijk op hebben, prachtige combinaties! Op zeker moment vraagt de juf me aandacht te besteden aan een van de meiden die op een boomstam zit te pruilen, afgehaakt en motivatie verloren. Het is Zora, een modieuze meid met een design-hoofddoek en classy brillenmontuur. Er ontwikkelt zich een bijzonder gesprek:plaatsen 1

“Kijk nou eens, mijn schoenen verziekt. Kostten 300 euro.”
“Zo, da’s een hoop geld, zijn al jouw schoenen zo duur?”
Ik heb ook een paar van 100 euro.
“Mooi horloge trouwens, maar vertel me niet dat het een echte Rolex is. Hadden ze jullie van tevoren verteld dat je naar een tuin zou gaan?
Soms krijgen we wel eens meiden op de tuin, die hebben naaldhakken aan. Staan bij de eerste stap vastgenageld in het gras.
Deze laarzen heb ik speciaal voor de tuin, kostten me 5 euro en dat heb ik zelf verdiend door muziek te maken.”
Het lijken wel klompen. Ik vind het helemaal niet leuk om onkruid te wieden, ik wil liever een andere klus.
“Kijk, dat beetje modder veeg je zo van je schoenen. Je klasgenoten staan daar het huisje te verven. Als je dat op je schoenen krijgt, gaat het er niet meer af.
Trouwens, heb je iets met tuinieren? Hebben jullie thuis een tuin?”
Nee, we wonen op de vierde verdieping. Maar ik heb wel een schooltuintje gehad.”
Oh, wat ben ik dan blij met je. Paar jaar geleden vroeg ik altijd wie er een schooltuintje had gehad, die kon ik dan gewoon hun gang laten gaan. Maar ja, afgeschaft dus niemand die er nog verstand van heeft. Zou je alsjeblieft met me mee willen lopen naar de groentetuin?”plaatsen 4

 

 

 

 

 

 

Even later hopsen en springen we samen door de moestuin, herkennen onkruid en sla. We praten geanimeerd over wandelende aardbeienbedden, het verschil tussen kroten en bieten en we snoepen van rijpe frambozen. Helemaal vergeten dat ze de bokkenpruik op had, schuift Zora even later weer het groepsgedruis in.

 

Frank Boerboom

 

 

Reacties

stuks

, ,