Het Hart van NIFFO

11 juli 2015
in Category: ZUID
0 1996 2

Het Hart van NIFFO

‘Werkweek ‘Ontwerpen op Zuid’ in Rotterdam. Gepland tussen de eindbeoordelingsweek en de herkansingsweek in. Elke dag vanuit Eindhoven om 9:30 aanwezig zijn bij speelplaats de Regenboog… Hmm, ik moet zeggen: de motivatie was ver te zoeken, maar wat heb ik het leuk gehad en ben ik Rotterdam meer gaan waarderen!’

NIFFO voor een dag
De eerste dag mocht ik samen met een groepje medestudenten meelopen met Zoë Cochia bij NIFFO, we hadden allemaal geen flauw benul wat we ons hierbij moesten voorstellen en wat we gingen doen die dag. We kregen van Zoë een hele leuke en uitgebreide rondleiding door NIFFO en kregen lekker veel informatie van haar. Het was meteen duidelijk dat we met een enthousiaste, gepassioneerde en toegewijde vrouw te maken hadden. Vervolgens mochten we kennis maken met de jeugd, de stagiaires van Zoë. Stuk voor stuk heel leuke jongeren. Samen met hen zijn we de Pop-Up-store gaan restylen en hebben we in de middag, midden op de vloer lekker met z’n alle pizza gegeten! Na deze bonding-time met de stagiaires hebben we gezellig met z’n allen rond de tafel promotie materiaal voor NIFFO gemaakt, waar mooie resultaten uit zijn gekomen.

Groen in de wijk
De volgende dag was er fysiek werk aan de winkel. Dankzij Creatief Beheer stond mijn dag in het teken van onkruid wieden… FEEST! Frank/Janine van de Afrikaandertuin en Marianne, die de tuinen van Buurthuis de Arend onderhoudt, hebben mij laten zien hoe dankbaar en tegelijkertijd ondankbaar werk zij doen. Ze hebben mij laten beseffen dat een mooi tuintje, een groene omgeving en een buitenplek om samen te komen zoveel bijdraagt aan de positiviteit in een wijk. Maar hebben mij ook (met vuilprikkers in mijn handen) de kant laten zien waarin zij hard gewerkt hebben aan een prachtige tuin en die vervolgens gesloopt of vol met vuil gegooid wordt. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat mensen je aanspreken tijdens het tuinieren en dat je een plek creëert waar de buurtbewoners samen met jou gaan tuinieren. Je zorgt voor sociale controle en vermaak. 

En nu zelf aan de slag!
Nog volledig onder de indruk over het werk van Zoë, wat zij betekent voor de jongeren en haar oneindige inzet voor hen, besloot ik dat ik dit met de hele wereld wilde delen. Daarom ben ik woensdagmiddag teruggekeerd naar mijn vertrouwde plek in Rotterdam Zuid: NIFFO. Ik heb daar de hele middag gefilmd en me na een tijdje over mijn verlegenheid heen gezet en een flink aantal jongeren met camera in hun gezicht en voicerecorder onder hun neus gaan interviewen. Mijn bedoeling was om hetgeen waar ik Zoë zo om benijd in beeld te brengen, NIFFO op de kaart te zetten en de jongeren hun verhaal te laten vertellen in een documentaire. In deze film kan iedereen zien wat een toffe plek NIFFO en wat een toffe vrouw Zoë is!

Zoë en Rik, dankjewel voor deze ervaring, wat ben ik blij dat ik Zoë en haar NIFFO’s heb ontmoet!

 

Myrna van Oosterhout

 

Deze documentaire is gemaakt door Myrna van Oosterhout. Zij volgt de studie Art, Communication & Design in Tilburg en wordt breed opgeleid tot experience-designer. Waarbij ze gebruik maakt van film, fotografie, animatie, installaties en nog veel meer. Ze heeft een passie voor het multiculturele, en het vastleggen van NIFFO sluit daarom ook goed aan bij haar eigen persoonlijke interesses.  Ze maakte deze documentaire aan de hand van de projectweek “Ontwerpen op Zuid”. Een projectweek, begeleid door Rik Moonen in opdracht van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met Creatief Beheer & NIFFO Galerie / Recycle Studio.

 

 

Reacties

stuks

, , , , , , ,