Hotel RIO – Hoog bezoek #2

1 april 2015
in Category: CENTRUM, ZUID
0 1369 0
Hotel RIO – Hoog bezoek #2

Hotel RIO – Hoog bezoek #2

“De Afrikaanderwijk heeft altijd een bijzondere plek in mijn hart gehad. Tijdens mijn vaste vragenuurtje op RTV Rijnmond kreeg ik ook altijd de meeste vragen uit deze wijk. Ik zou graag iets terug willen doen voor deze prachtwijk en het doet mij zeer deugd dat ik deze kans nu krijg.”

Sinds het bestaan van Creatief Beheer heeft nog nooit een ambtenaar een hele dag meegewerkt (geparticipeerd) met de Tuinman(m/v). Aanleiding om oud-minister Ivo Opstelten uit te nodigen dit te komen doen in de Afrikaandertuin. Onze oud-burgemeester bewaart nog warme herinneringen aan zijn tijd als burgemeester en ging graag in op deze invitatie. Hij is nog steeds woonachtig in Rotterdam en op deze manier hoopt hij zijn band met onze mooie stad levend te houden.

De reden van deze actie is om de (oude) politiek langzaam warm te laten lopen voor nieuwe vormen van participatie en hen kennis te laten maken met deze dagelijkse praktijk. De Tuinman (m/v) is hier een belangrijke schakel, zo valt te lezen op de website van Creatief Beheer: “Tuinman(m/v) staat voor een verzameling vakmensen, die hiervoor dus de nodige kennis, kunde en motivatie hebben. We hebben twee groepen Tuinmannen(m/v) in opleiding: seniors en juniors. De eersten hebben minimaal 10 jaar ervaring in een relevant werkveld: inrichting, ontwerp, groenbeheer, planten kweken, tuinder, sociaal werk, coaching, organisatie. Deze seniors werken direct in de frontlijn tussen en met de bewoners, zij ontdekken als het ware in de praktijk hoe ze hun kennis en kunde op een andere ‘nieuwe manier’ kunnen inzetten. Wij hebben altijd een kennismakingsperiode, waarin blijkt of een kandidaat werkelijk geschikt is. Hij/zij moet het werk leuk vinden, er goed in zijn en als er plek is in onze praktijk kan hij/zij instromen in een ‘betaald opleidingstraject’ als zzp’er.”

Rik Moonen, veelal actief in de Afrikaanderwijk, voegt hier aan nog toe: “De hoeveelheid aan actieve inwoners, initiatiefnemers, vrijwilligers en organisaties in de Afrikaanderwijk is zo groot dat de zelfs gedroomde participatiesamenleving hier zou moeten kunnen werken. Hier moet je voorzichtig mee omspringen en dit vraagt dan ook om samenwerking. Durven uit te gaan van de expertise van de bewoners die hier sinds jaar en dag wonen en werken.”

Columnist/tuinman m/v Frank Boerboom is ook blij met de actie, doch kan het niet laten een licht-kritische noot te plaatsen: “Uiteraard zijn wij blij dat onze oud- burgervader nu ‘inbetween jobs‘ even tijd vrij kan maken. Maar helemaal gerust ben ik er toch niet op. Prakties gezien plaats ik toch wel enige kanttekeningen bij zo’n bob-de-bouwer. Effe de portemonnee opentrekken zou kunnen helpen. Helaas, veel zit er niet in. Vorige maand schreef ik jullie dat we in de conferentie-oorden op veel goodwill kunnen rekenen van de dames-ambtenaren van de sociale sector. Bij de mannen van de tekentafels en de bestekken merkten we daar nog weinig van.”

Wanneer deze dag plaats gaat vinden is nog niet bekend, het streven is wel om dit vóór de zomer te doen.

 

Rolf Glasscheibe

 

Rolf Glasscheibe is geen Rotterdammer van origine, is een voormalige oosterbuur, voelt zich wel zeer betrokken bij onze stad en meent dat ‘Bier auf der Terrasse’ een onderschatte manier van participeren is.

 

 

Reacties

stuks

, , , ,