Koffiedik kijken

14 juni 2014
in Category: COLUMNS, NOORD
0 1722 0
Koffiedik kijken

Koffiedik kijken

Waarom te weinig tijd een slecht excuus is en de ware ondernemer zenuwachtig wordt als hij het gevoel heeft dat zijn bedrijf stil staat.

Toen ik een familiedag zou organiseren in Rotterdam leek het me leuk mijn oude vrienden eens op te zoeken. Nihat gaf de hele familie een hand. Mijn zusje was gelijk enthousiast over zijn authentieke Turkse hartelijkheid. Dit kende ze eigenlijk alleen maar van de bezoekjes aan haar schoonmoeder in Alanya. Turkse koffie wordt gezet op heet zand, Nihat had het een jaar geleden over de aanschaf van de benodigde apparatuur en dat terwijl het westerse bakkie in Turkije overal zijn entree heeft gedaan. ‘In Turkije voorspellen ze toch de toekomst in de drab die overblijft?’, hoor ik mijn zusje zeggen. Koffiedik kijken, dit meen je niet, dacht ik, komt de uitdrukking daar echt vandaan? ‘Wij geloven niet in die waarzeggerij’, zegt Nihat. ‘Maar als jullie het leuk vinden kan ik best wel wat verzinnen’, hoor ik Nihats vrouw zeggen.

Ooit had Nihat vijf horecazaken. Nu zei hij met Nika tevreden te zijn , maar er kriebelde zichtbaar iets. Nika was een van de eerste koffiespeciaalzaken van Rotterdam. Dat koffie tegenwoordig hip is biedt voor- en nadelen. Nihat wilde iets speciaals kunnen brengen, iets wat niet half Rotterdam kan en doet. Hij is eigenlijk Barista zoals dat met een mooi woord heet, hij weet meer over koffie dan hoe je een hartje maakt in de schuimlaag van je cappuccino. Alleen: hoe laat hij de Rotterdammer in die kennis delen? Nu krijgt hij de kans om in Antalya mee een Barista-school op te zetten. Dat betekent gelukkig niet gelijk dat hij hier vertrekt. Nihat is een echte ondernemer op zoek naar kansen. Met deze koffieworkshop brengt hij notoire koffiedrinkers als ik toch nog wat nieuws bij op het gebied van koffie, en dit zal zeker niet zijn laatste poging zijn hier in Rotterdam.

Een man van de stad, een man van de buurt, een echte (Koerdische) Turk, een die altijd klaar staat voor zijn gezin. Nu zijn kinderen bijna klaar zijn met studeren kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Zowel in Rotterdam als in Turkije is Nihat Kaya nog niet klaar, dat is zeker. De rest blijft koffiedik kijken.

Rik Moonen

 

Reacties

stuks

, , ,