‘Kom op, onderneem nou eens iets’

4 juli 2014
in Category: CENTRUM, COLUMNS
0 1123 0
‘Kom op, onderneem nou eens iets’

‘Kom op, onderneem nou eens iets’

Als je zelf in een comfortabele positie zit, is het vaak moeilijk begrip te hebben voor de andere kant. “Kom op, onderneem nou eens iets”, is zo’n treffende uitspraak. Staatsecretaris Jetta Klijnsma (SZW) heeft ondanks, of misschien zelfs dankzij, haar handicap een goede maatschappelijke positie verworven, maar dat wil niet zeggen dat deze kans voor iedereen is weggelegd.

Op dit moment zijn er tal van Nederlanders met een bijstandsuitkering die staan te springen om aan het werk te gaan: letterlijk. Maar laten we het nu gewoon eens benoemen: er is gewoon geen werk, of in ieder geval niet genoeg om ieder aan de slag te helpen. Het heeft dus weinig zin om te roepen ‘werken, solliciteren, netjes gedragen… alle dreutels’, als de deuren op slot zitten en niemand je wil ontvangen of spreken. Sterker nog, zo’n uitspraak irriteert. Klijnsma heeft kennelijk moeite om verder te kijken dan haar eigen tuin. O ja, wat zei ze daar nu over? Neem een moestuin om je pensioengat te vullen?

Leefbaar Rotterdam spreekt ook vaak in oneliners, waaruit al snel hun kleingeestigheid spreekt. Neem nu zo’n opmerking als: ‘meer prioriteit voor patseraanpak: want als je nog nooit hebt gewerkt en wel in een vette BMW kunt rijden, dan heb je wat uit te leggen’. Patseraanpak, want als… dan… Over wie hebben ze het eigenlijk? De partij heeft kennelijk een bepaald – negatief – beeld van een patser. Mijn vraag is: wie hebben ze dan voor ogen? Ik vind mijn buurman bijvoorbeeld echt een patser: brede schouders, spierballen, tattoos, zwarte zonnebril en motor. Een stoere gast met een klein hartje. Wat is er mis met hem en sowieso met patsers in BMW’s? O ja, en over werk gesproken. Zijn er meer banen gekomen nu Leefbaar aan de macht is? Volgens mij zijn ze vooral bezig zichzelf in de kijker te zetten met hun dure horloges, pak en… auto’s. Over patsers gesproken… En wij als lid van de gemeente kunnen zeker voor hun salaris zorgen. ’t Wordt tijd dat ze eens in hun eigen spiegel kijken in plaats van een ander. Dus doe je werk en stoor ons niet met dat domme geblaat.

Toch roept dit soort schobbejak-taal ook een soort nostalgie op naar de tijd dat Oom Agent nog het gezag had dat hij verdiende. Ik spreek dan over de jaren 80, Rotterdam en over hoofdcommissaris Blaauw. Hij zei dat mensen met een andere huidskleur die in een grote auto reden, staande gehouden en gecontroleerd dienden te worden. Voor de duidelijkheid: hij en zijn ‘kornuiten’ reden zelf over woonerven met een grote Chevrolet C10 en een laag brommende V-8 motor. Dus over ‘patser’ gedrag gesproken. En over racisme… en over herdenking van de slavernij… en over… of ga ik nu te ver?

“Ik zou graag zien dat we een klein beetje meer met elkaar meeleefden.” (Klijnsma in de Volkskrant, 2009)

“Wij ook Jetta.” (Eva & Robert op de website van RIO, juli 2014)

 

Eva Visscher & Robert Giesselbach

 

 

Reacties

stuks

, , , ,