Kunstenaars op Zuid

26 augustus 2015
in Category: ZUID
0 2821 0
Kunstenaars op Zuid

Kunstenaars op Zuid

Op weg naar de opening van een nieuw atelier verzeil ik op een bedrijventerrein in Rotterdam-Zuid, twijfelend kijk ik nog eens op mijn telefoon, zit ik hier wel goed? Ja, toch echt. Ik heb geen idee wat ik moet verwachten. Buiten staan mensen met champagne en er lopen kipjes rond. Een bijzondere en grappige combinatie. Als ik binnenstap in een enorme ruimte, begrijp ik de locatie pas. Links en rechts staan machines, enorme apparaten, kunstwerken en ik ruik de geur van een kunstacademie. Een mengeling van hout, metaal, verf, keramiek, koffie, kunstzinnige uitspattingen en stress. Alhoewel hier niet al die ingrediënten aanwezig zijn – gelukkig maar – is het onmiskenbaar dezelfde sfeer.

Kunstenaars op Zuid 1

“ ’t Atelier “ wordt gerund door Nora van Krimpen en Patricio Ferrada Mercado. Beiden zelfstandig kunstenaar en daarnaast werkzaam op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De bedoeling van het atelier is een creatief broeinest zijn. In de eerste plaats is het de plek voor de werkzaamheden van de kunstenaars zelf, maar daarnaast ook voor exposities, culturele ontmoetingen, lezingen enzovoort. De kunstenaars vinden dat ze geluk hebben gehad met deze ruimte en willen andere kunstenaars op weg helpen wanneer deze dat nodig hebben. Praktisch gezien kan iedereen er op afspraak de hele week (met uitzondering van maandag en woensdag) terecht. Wanneer men bijvoorbeeld een idee heeft voor een kunstwerk en de expertise en uitrusting nodig heeft van een volledig uitgeruste werkplaats of uiteraard wanneer men geïnteresseerd is in het werk van Nora en Patricio.

Kunstenaars op Zuid: Nora

Met het eerste drankje in mijn hand word ik voorgesteld aan één van de twee kunstenaars, Nora. Een kleine energieke vrouw met een enorme bos krullen en grote bruine ogen schudt me de hand. Ik had op de een of andere manier iemand anders verwacht. Ze is bijna even groot als de machines waar ze mee werkt. Maar haar uitstraling is echter allesbehalve klein.

Nora studeerde aan het hout- en meubileringscollege in Rotterdam en volgde daarna de studie Ruimtelijk Ontwerp aan de Sint Joost Academie in Breda. Ze maakt divers werk: meubels, sculpturen, tekeningen, muziek en film, ze is dus een creatieve duizendpoot. Ze vertelt over haar fascinatie voor biologie en mechanica en hoe ze inspiratie haalt uit de systemen van de natuur; de structuren van koralen, cellen, skeletten en schubben, etcetera. Deze combineert ze met diverse technieken en constructiesystemen. Haar werk heeft veel geometrie en strakke onderdelen.

Kunstenaars op Zuid 3

Keramist en schilder Patricio Ferrada Mercado was mij als persoon niet onbekend, voorstellen was dus niet nodig. Zijn open houding en charmante uitstraling naar iedereen om hem heen geven je al snel een welkom gevoel en het idee dat je hem kent. Maar rondkijkend in zijn gedeelte van het atelier realiseerde ik dat veel mij onbekend was en is en dat achter deze persoon met zijn grote sociale netwerk nog een wereld schuil gaat die niet iedereen ziet of te zien krijgt.

Patricio studeerde autonome kunst met als medium keramiek aan de Hogeschool voor de kunsten in ’s Hertogenbosch. Zijn werk heeft een klassiek karakter. Hij legt momenten en ideeën vast als toeschouwer in de tijd en plaats waar hij zich op dat moment bevindt. Alles wat hij vastlegt is in eerste instantie sterk onderhevig aan de techniek. Door deze manier van werken creëert hij een sterke basis waarbij uiteindelijk de techniek niet meer zichtbaar is maar het onderwerp de overhand krijgt. Zijn werk is geïnspireerd op de natuur, wat betreft de schilderijen zijn dat landschappen en stillevens, zonsondergangen, wateren, bloemen. Zijn vroegere keramische werk was meer op dieren (in beweging) geïnspireerd, het huidige werk neigt meer naar portretten, figuren en menselijke vormen.

Kunstenaars op Zuid: Patricio

Je zou bijna verdwalen in de enorme ruimte die deze twee kunstenaars delen. Maar naast dat het groots is, is het ook netjes, geordend en vooral over nagedacht. Het is een walhalla aan ruimte en mogelijkheden voor beeldend kunstenaars. Maar ook voor diegene die niet zelf kunst creëren maar graag iets zouden willen kopen of in opdracht willen laten maken. Een bezoekje aan het ’t Atelier is zeker de moeite waard!

Meer weten over Patricio of Nora en/of in contact komen?

’t Atelier – Korte Stadionweg 103b in Rotterdam
https://www.facebook.com/TAtelierrotterdam

 

Laura Mauritz

 

Laura Mauritz is fotograaf, beeldredacteur, tekenares en edelsmid.
Is, na in zes andere steden gewoond te hebben, Rotterdammer sinds 2012 en vooralsnog niet meer van plan er weg te gaan.

 

 

Reacties

stuks

, , , , ,