Meten met maten

27 juni 2014
in Category: COLUMNS
0 953 0
Meten met maten

Meten met maten

‘Van de maan af gezien zijn we allen even groot’, een uitspraak van Douwes Dekker alias Multatuli (1820 – 1887). Zijn portret met uitspraak hangt aan de hoek Mauritsweg – Van Oldenbarneveldtstraat, in de omgeving van de brandgrensmarkering.

Gelukkig hoeven we niet ‘naar de maan te gaan’ om datzelfde perspectief te beleven. Dat perspectief maakt geen onderscheid tussen hoogleraar of putjesschepper, ‘ouwe van dagen’ of zuigeling. Als ik op de Euromast sta en over de stad Rotterdam heen kijk, dan beleef ik zo’n zelfde perspectief.
Op zo’n hoogte overstijg je jezelf en met een beetje mazzel geeft zo’n weids uitzicht je ook inzicht. Hoe groots het kan zijn maar ook hoe betrekkelijk. Want met de Kuip als een ‘notedop’ en die markante bruggen tussen Noord en Zuid in miniatuur, ja da’s toch merkwaardig Rotterdams.
En met de contouren van Delft, Den Haag en Zoetermeer aan de horizon zie je dat de wereld verder reikt dan deze wereldstad. Want ook de uitgestrekte havens en de industrie van de Europoort passen dan in de palm van je hand.

Toen wij laatst met de RIOnisten een ontdekkingstocht maakten door Rotterdam (En Route, In de voetsporen van Pierre Bayle 1647-1706*), passeerden we aan de Leuvehaven een indrukwekkend anker van wel zo’n 3,5 meter hoog. Eén dat in het verleden waarschijnlijk dienst moet hebben gedaan op een even zo indrukwekkend zeecontainerschip of iets soortgelijks. Vandaag de dag staat dat anker daar ‘buiten dienst’, voor de vorm, niet meer functioneel. Alhoewel, het heeft een andere functie gekregen als een ankerpunt in de stad en voor degenen die het vinden, wellicht ook ter inspiratie.

Anno 2014 zitten we in de transitie naar een nieuwe tijd. We lijken verworden en gestuurd door bits en bytes. Want gaat er wel eens een dag voorbij dat we niet in het systeem bewegen? Actief, reactief, pro-actief of consumptief?
Tijdens voetbal en tussen de wedstrijden door, loopt ook de programmering van het systeem door. En in de voor- en nabeschouwing wordt nagedacht en gesproken over het te volgen systeem in het veld.

Visioenen uit ‘Star Trek’ en andere sciencefictionklassiekers worden steeds meer bewaarheid. Presenteerden zij niet het eerste model van de smartphone ? Hoe lang zal het nog duren voordat de mens zichzelf door middel van 3D-techniek reproduceert? De eerste proeven met het transporteren van data lijken ook reeds geslaagd. Rest ons nu alleen nog te wachten op de ‘aliens’.

Gelukkig zal blijken dat ieder nog wel weet hoe ‘lang’ een centimeter is, en hoe lang soms een kilometer kan duren. En alles wat daar tussenin ligt, maakt het verschil. Dus laat mij zitten aan de Maas, en vertel me waar die rivier vandaan komt. Dan vertel ik jou waar die misschien wel naar toe gaat. Gisteren was geschied-en-is vandaag ligt onderweg naar morgen. Rotterdam = 0-1-0. Ja, we weten wel een hoop maar het meeste is nog om te ontdekken. En in Rotterdam… Tja, daar weten we het ook wel aardig toch? Niet dan?

 

* Pierre Bayle is de Stadsfilosoof van Rotterdam en leefde in de tijd dat men ontdekte ‘hoe boeken te drukken’, dat de aarde niet plat was als een pannenkoek en dat, in relatie tot cholera, bier een goed alternatief bleek voor water.

 

Evert van den Oever

 

 

Reacties

stuks

, , ,