Nachtvlinders #13

19 april 2016
in Category: COLUMNS, ZUID
0 2866 1
Nachtvlinders #13

Nachtvlinders #13

De eerstvolgende repetitie is de generale. Dat is het moment waarop iedereen er klaar voor zou moeten zijn. Alle tekst gememoriseerd, de laatste spijkers in het decor en niks meer aan doen.

De praktijk is weerbarstiger, of in ieder geval die van mij. Over het algemeen gaat in de week in de aanloop naar de première alles wat mis kan gaan mis. Zowel op de vloer als achter de schermen.

Agenda’s dubbel geboekt, ateliersleutels kwijt, black-outs en ga zo maar door. Dát is het moment dat de stalen zenuwen, die je als theaterregisseur al op je opleiding zou moeten kweken, bijzonder goed van pas komen. Ervaring leert dat het altijd goed komt, linksom of rechtsom. Ik ben niet voor niets begonnen als improvisatiespeler.

Ik kijk uit naar de première van ‘Nachtvlinders’, een voorstelling die ik samen met de spelersgroep schreef op basis van het verhaal van Madame Butterfly. De stijl is er een waarin ik meer theater zou willen zien; komisch en levendig, met een maatschappijkritisch element.

Gelaagdheid is belangrijk voor dit soort voorstellingen. Wie komt om vermaakt te worden krijgt waar voor zijn geld, maar daar houdt het niet op. De personages en situaties zijn herkenbaar. Dat maakt het gemakkelijk om ze op jezelf te betrekken. Wie écht goed kijkt, kan de maatschappij weerspiegeld zien; de manier waarop wij met elkaar omgaan.

Spelen met de waarheid is één van de leukste dingen aan theater: je kan dingen overdrijven, weglaten, belachelijk maken, eindeloos herhalen, uit context halen, nieuwe context geven; de mogelijkheden zijn eindeloos. Een lachspiegel is soms de beste manier om een punt te maken.

 

Irene Siekman

Regisseur, podiumdichter en drijvende kracht achter de Poëziebus en De Lege Ruimte.

 

Laatste deel van een serie wekelijkse columns, geschreven door spelers/medewerkers van WerklichtSpeelt theatergroep. De groep repeteert volop voor de nieuwe productie ‘Nachtvlinders’, gebaseerd op het verhaal van Madame Butterfly (de opera die later bewerkt werd tot de musical Miss Saigon).

22 en 23 april 2016
Aanvang: 20.15 uur
Locatie: LCC ’t Klooster, Afrikaanderplein 7
Kaartjes á 2,50 euro. De reserveringen zijn open. Reserveren kan via werklicht.eu/nachtvlinders.
Facebook

(foto Theo Huijgens)

Reacties

stuks

, , , , ,