COLUMN: Niet te geloven

11 januari 2015
in Category: CENTRUM, COLUMNS
0 2176 3
COLUMN: Niet te geloven

COLUMN: Niet te geloven

Ik heb me wel eens beledigd gevoeld. Ik ben daardoor ook wel eens boos geworden. Ik heb daarbij nog nooit fysiek geweld gebruikt. Laat staan een dozijn mensen overhoop geschoten. Ik zou me geeneens voor kunnen stellen wat me zo kan beledigen om tot zo’n daad over te gaan. Ik weet in ieder geval zeker dat dit niet een tekening zou kunnen zijn.

Sommige religieuze mensen houden er een apart moreel kompas op na. Ze schijnen te denken dat alleen zij de waarheid kennen. Die waarheid moet worden opgedrongen, desnoods met geweld. Een tekening van de profeet is een geldige reden om een hele redactie overhoop te schieten. Het zijn net kleine kinderen die hun zin niet krijgen. Maar wel kleine kinderen met kalasjnikovs en molotovcocktails. Vasthoudend aan waanbeelden degraderen ze het menselijk leven tot iets onbelangrijks.

Ik ben opgegroeid met een gezond wantrouwen tegen elke vorm van georganiseerde religie. Ik geloof dat religie te vaak wordt misbruikt door een groep kwaadwillende mensen om anderen te bespelen als ze op hun zwakst zijn. Om ze een vals houvast te geven in zware tijden. Noem het ouderwets; voor mij is religie inderdaad de opium voor het volk.

In tegenstelling tot de huidige tendens zijn maatschappelijke problemen geen exclusief voorrecht van het islamitische geloof. Laten we vooral de kinderen in de katholieke kerk niet vergeten. Het christenfundamentalisme van Amerika. De ‘anti-homoseksuele propagandawetten’ die in Rusland zijn doorgevoerd.

Als ik al ergens in geloof, dan is het in de doelloosheid van ons leven. Ik geloof niet dat er een universele waarheid is. Dit is misschien een deprimerende gedachte, maar na acceptatie hiervan wordt het een bevrijdende. Je hebt de vrijheid gekregen het leven zelf in te vullen. Deze vrijheid is, zoals deze week weer eens bewezen werd, niet vanzelfsprekend.

De reactie van mensen die deze gebeurtenissen aangrijpen om de vrijheid op een andere manier aan te vallen, kon natuurlijk niet uitblijven.

Geert Wilders spoedde zich naar zijn camera, deed zijn haar goed en wist nog even over de rug van twaalf vermoorde mensen zijn gedroomde politiestaat te promoten. “Ik heb het natuurlijk niet over alle moslims”, perste hij er noodgedwongen uit. Een bewering die hij de volgende twee minuten op elke mogelijke manier wist tegen te spreken. De bekende slogans: minder immigratie, keihard aanpakken, de elite die aan de zijlijn staat te kijken. U kent het inmiddels wel. Quote: “De dag van morgen moet beter worden dan vandaag”. Dit gaan we doen door het leger door het land te laten marcheren. Als dat geen gezellige, ontspannen sfeer geeft, dan weet ik het ook niet meer.

Ik zie mijzelf als politiek links georiënteerd. Ik ben het dan ook grondig oneens met meneer Wilders. De Sharia dien je niet te bestrijden met je eigen Sharia. Het enthousiasme waarmee hij ‘Het is oorlog’ via Twitter de wereld instuurt maakt me misselijk. Alsof hij de tekst al maanden klaar heeft staan; wachtend op dit ene moment. Terwijl de wereld geschokt toekijkt slaat hij zijn slag.

Maar ik voel mij niet vertegenwoordigd door de linkse politiek. Geen enkele partij durft vraagtekens te plaatsen bij de grenzen van religieuze vrijheid. Onder de mantel der tolerantie wordt het weggestopt en genegeerd. Hierdoor ontstaat een vacuüm dat door de heer Wilders moeiteloos wordt uitgebuit. Een gevaarlijke situatie, want ondanks het feit dat hij het heel hard ontkent zal Geert alle moslims verantwoordelijk houden. Iedereen met een hoofddoek of lange baard zal weggezet worden als terrorist en barbaar. Dus ook mijn Turkse vrienden en die lieve Marokkaanse mannen van het winkeltje op de hoek waar ik mijn sigaretten koop.

Donderdag was ik een van de vierduizend mensen op plein 1940. Godzijdank geen wapperende Nederlandse vlaggen, geen kaalgeschoren koppen en geen verwerpelijke leuzen. Verschillende mensen met verschillende denkbeelden. Mensen die vonden dat ze op moesten staan tegen de barbaarsheid van religieus extremisme. Een uur lang was het debat over religie niet gegijzeld door extreemrechts. Laten we hopen dat dit zich in de toekomst doorzet en er op een normale, rationele manier gediscussieerd kan worden over de rol van alle religies in onze maatschappij, zonder gelijk te worden weggezet als racist. Het humanisme moet het rationele alternatief zijn en zich sterker uitspreken, zeker nu.

Mocht u zich storen aan mijn mening dan is dat uw goed recht. Mocht u zich geroepen voelen om me te beledigen, ga uw gang. Dit is mijn uiting van het vrije woord, maak gebruik van het uwe. Mocht u een spotprent willen maken, ik heb een grote bos krullen op mijn hoofd. Dat maakt het lekker makkelijk. Ik beloof in ieder geval dat ik u niet dood zal schieten.

 

Mink Lammertink

 

Mink Lammertink (27) is filmmaker. Hij heeft een grote interesse in de maatschappij en Rotterdam in het bijzonder. Tekent en schrijft ook een beetje. Dit alles graag met een goede kop koffie.

 

 

Reacties

stuks

, , , , ,