Opening van het longboard-seizoen

10 april 2014
in Category: ZUID
0 2196 2
Opening van het longboard-seizoen

Opening van het longboard-seizoen

Boards Met Grote Wielen, een groep longboarders die ooit is ontstaan omdat 2 boarders elkaar op straat tegenkwamen en besloten een rondje te gaan cruisen. Vandaag de dag een groep van een man of 40 waarbij je je, en ik spreek uit ervaring, al snel thuis voelt. 

Het werd tijd voor mooi weer! Dat vond iedereen. Vandaag rijd ik mee met de opening van het longboard-seizoen georganiseerd door RAAF Rotterdam en Boards Met Grote Wielen, een groep boarders onder aanvoering van Yvo van Winssen en Nick Scheffers.

Barre weersomstandigheden, het vriest licht, maar door de harde wind is de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15. Een board is bij mij nooit een succes geweest dus ik had mijn oude inline-skates weer uit de kast getrokken. Mijn skates waren meer bestemd voor agressive skate-doeleinden , de 13 km die we af gingen leggen waren dus al een mijlpaal op zich.

De boarders verzamelden zich bij Raaf en hoe meer er binnen kwamen hoe groter de verschillen. Op het eerste oog leek de grootste gemeenschappelijkheid die deze groep had de rij met boards die tegen de verwarming tegen het raam aan werden geplaatst. Er was wel direct een gezamenlijke vastbeslotenheid om het weer te trotseren. De route over 13 km doorkruiste ongeveer heel Rotterdam-Zuid. Ik had gisteren de route al verkend, een mooie route, maar ik zag op tegen het vooruitzicht om in het Zuiderpark nog eens tegen deze wind in te moeten gaan.

Yvo vertelde mij dat hij en Nick al 13 jaar boarden, 2 jaar geleden zijn ze begonnen met het bijeen brengen van de boarders uit Rotterdam en omstreken onder de noemer “Boards Met Grote Wielen”.  Dat de Erasmusbrug dicht was, was het gesprek van de dag. In ieder geval de gelegenheid die zich aanbood om met je board van de brug af te gaan zonder de hinder van ander verkeer.  Hoe meer mensen er op hun board aankwamen, hoe groter de verschillen. De een stond zijn board bij de ingang al te showen terwijl bij de ander het boarden zelf zichtbaar belangrijker was. Danny, een van de boarders die als laatste binnenkwam, had verreweg het meest versleten board, later bleek dat hij het vooral belangrijk vond dat er geen regels waren voor hoe je boardde en dat hij het voor lief nam hoe zijn board daaronder leed. Als we terug kwamen zou er een dance-contest gehouden worden, hoe vaker men het zei hoe minder ik het idee had dat er tijdens deze contest gedanst zou worden.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.16.46

Yvo en Nick gingen een tikkeltje onhandig op het podium van RAAF staan. Ze deden een kort woordje waarna ik me moest haasten om mijn skates snel genoeg aan te trekken. Ik moest even wennen aan de groep. Anders dan in mijn skate-tijd leek het hier niet zoveel uit te maken of je het goed kon. Dat je meeging was genoeg, ook al kon je alleen maar cruisen. Nick vertelde dat hij het wel jammer vond dat je een groep boarders had die een board kocht, dat die 2 keer meeging en dat je 2 weken later hun board op Marktplaats terug kon vinden.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.15.23

De groep was het afgelopen jaar veel groter geworden, op dit moment is het toch een soort hype en zoals dat werkt vallen er vervolgens weer een aantal af. Er moest af en toe gewacht worden omdat het ene deel van de groep een stuk sneller was dan het andere, maar het motto bleef: als het maar chill is. Nick reed vooraan en Yvo achteraan. Het leek een beetje bij de cultuur te horen dat iedereen alles met een camera vastlegde. Yvo filmde ook met zijn GoPro de route. Wanneer een meisje voor mij 10 meter voor het Zuiderpark de opmerking maakt ‘we gingen toch door het Zuiderpark?’, ondekte ik dat ik toch niet zo onbekend was op Zuid als ik dacht.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.17.27

Eenmaal in het park aangekomen blijkt dat Yvo zich niet in had kunnen houden, door achteraan te blijven rijden en de groep bij elkaar te houden. Het verbaasde me dan ook niet dat ik Nick terug zag komen, ik had al het idee dat zijn verantwoordelijkheidsgevoel erg groot was. Halverwege het park is de groep even stil gaan staan. Yvo bekent dat hij een stuk heeft afgesneden en wanneer iemand hem uitmaakt voor luilak laat hij zijn gps-bestanden zien. Yvo en Nick trainen voor aankomende zomer, voor het goede doel gaan ze van Maastricht naar Groningen boarden.Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.18.02

Er zijn verschillende boards voor verschillende disiplines: “cruisen”, “dancen”, “sliden”, “slalom”, “butboarden”, “lugen” en dan vergeet ik er vast nog een aantal.

Bijna iedereen uit de groep komt uit Rotterdam, iedereen kent iemand uit de groep waarmee hij ooit is meegegaan om het uit te proberen. In de zomer organiseren Yvo en Nick een testdag in samenwerking met Left skateshop. Je kunt dan tegen een kleine borg verschillende boards uitproberen in het Zuiderpark.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.18.13

Met Yvo als wegwijzer merk ik toch dat we niet helemaal de route rijden zoals hij op de kaart staat. Ik heb deze route ook niet zelf geschreven, zegt hij wanneer ik ernaar vraag. Ik ben blij toe want het was mij al ver en koud genoeg.  Bij RAAF aangekomen zijn ze de de hamburgers al aan het voorbereiden. Het heeft Nick de nodige moeite gekost om deelnemers bij elkaar te krijgen, maar we gaan nog even de kou in om een dance contest te doen. Ook hier hoef je niet goed te zijn om mee te doen.  Als je maar meedoet.

Boards Met Grote Wielen, een groep longboarders die ooit is ontstaan omdat 2 boarders elkaar op straat tegenkwamen en besloten een rondje te gaan cruisen. Vandaag de dag een groep van een man of 40 waarbij je je, en ik spreek uit ervaring, al snel thuis voelt. Of het bij een hype blijft is moeilijk te zeggen, ik had buiten de koude wind in ieder geval een heel gezellige middag en weet zeker dat ik ze nog wel eens op ga zoeken.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 15.18.45

 

Een korte film van de dag, gemonteerd door onze longboarders zelf:

 

Reacties

stuks

, , , , ,