Over leven in de stad

18 december 2014
in Category: ZUID
0 1685 0
Over leven in de stad

Over leven in de stad

‘Landleven in de stad’ is het motto van Creatief Beheer. In een romantische opwelling ben ik ooit op het boerenland gestrand. Mijn pleegzoon placht in de weekends te logeren en als die ’s zondags de Heinenoordtunnel uitkwam verzuchtte hij: ‘Hier houdt de natuur op’. Bij afslag Charlois wees ik dan op een boerensloot: ‘Als je op je hurken gaat zitten, vind je hier ook salamanders en schrijvertjes’. Open ruimte wordt voor natuur versleten maar eindeloze vlaktes aardappelen hebben daar weinig mee te maken; al het overige wordt doodgespoten. Met de biodiversiteit in steden is het beter gesteld. Een stadsecoloog leerde me dat wilde bermen de verbinding vormen langs onze agrarische woestijnen; het wegennet als ecologische hoofdstructuur voor kleine beestjes.

In de openbare ruimte van de stad zijn de natuurwaarden meestal schraal; prikkelplanten en vlak gras hebben weinig te bieden maar wie goed kijkt… Meeuwen zijn gekende gasten in een havenstad. Het vernieuwde Afrikaanderplein is rondom met hoge hekken afgeschermd zodat het ’s winters een kolonie ganzen huisvest. En je treft Aalscholvers die hun vleugels drogen op de vlonder. Eksters maken de straat te gevaarlijk voor kleine vogeltjes als mussen en vinken, die vind je op binnenterreinen. Bevoorrechte bewoners hebben veel te genieten. Van achterplaatsjes is soms een fleurig (intra-)tuintje gemaakt. Maar merels en lijsters genieten net zo goed van een verrommeld plekkie en een uitgeschoten boom, oog voor design ontbreekt ze. ‘Mijn’ Afrikaandertuin is een bijzonder plekje, beschut groen binnenstebuiten gekeerd zodat iedereen van hommels en vlinders kan genieten. Spreeuwen springen er steevast op als ik ergens in de aarde heb staan wroeten, hopen zo een wormpje mee te pikken. Af en toe is er zelfs een brutaaltje bij die het huisje binnenhipt om daar iets te snoepen. Terwijl ik sta te wieden volg ik een koppeltje kouwen dat heen en weer vliegt vanaf de composthoop naar een boom van acht etages hoog. Elke keer een strootje in de bek en ik zie het nest vorderen.

 

Frank Boerboom

 

Frank Boerboom alias Janine Wegman was dertig jaar lang professional in welzijnsland. Door bezuinigingsdrift kwam hij/zij op straat te staan. Een landje midden in de stad is, samen met de buurt, omgebouwd tot openbare buurttuin. En dat staat veel beter.

 

 

 

Reacties

stuks

, ,