Pretty In Pink

24 juli 2015
in Category: ZUID
0 2964 0
Pretty In Pink

Pretty In Pink

“Sorry, alles is roze, ik verzamel steeds meer roze, het is bijna een obsessie”, zegt ze haast verontschuldigend als ik haar studio aan de Millinxstraat in Rotterdam Zuid binnenstap. En inderdaad, een roze stoeltje, roze papiertjes en roze kunstwerken liggen verspreid in haar studio. De kunstwerken van de serie ‘multiple pink’ zijn heel lichamelijk, hebben soms iets seksueels en toch ook weer niet. Ze zijn zacht en kneedbaar, als stressballen. Ik herken elementen van edelsmeden die ze enorm vergroot (ten opzichte van de originele fournituren) en verkoperd aan de kunstwerken heeft bevestigd. Ze lijken daardoor draagbaar, of ze dat zijn blijft een vraag zonder antwoord en zo staat het ook beschreven op haar website: ‘They provoke the question of their own portability.’

Anke Huyben (1986) studeerde in Schoonhoven aan de vakschool voor Edelsmeden en rondde in Maastricht aan de kunstacademie de studie Jewellery Design af. Ze exposeerde inmiddels in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Na wat kopjes koffie en sigaretjes gaan we aan het werk. Ik fotografeer de kunstenares met haar werk. “Niet te veel van mijzelf erop hoor, dat hoeft niet”. En met dat zinnetje geeft ze misschien wel de kern aan van haar werk, daarin zoekt ze namelijk de problemen op. Net als miljoenen vrouwen heeft ze onzekerheden en ervaart ze soms ontevredenheid over haar lichaam. Ze benadrukt echter de problematiek in plaats van het te vermijden of toedekken. De altijddurende strijd met wat mooi is, mooi (of nog mooier) moet zijn, de hang naar perfectie in onze maatschappij. Ze omarmt de onzekerheden, wat overigens niet wil zeggen dat ze dan ook verdwenen zijn. Hangborsten, huidplooien, uitslag en oneffenheden, in haar werk ze laat ze die gewoon zijn. Het is zoals het is en sterker nog, ze zoekt het zelfs op.

Stuk2-2-webversie

Haar werk geeft me hier en daar een ongemakkelijk gevoel en roept tegelijkertijd herkenning op. Waar we laagjes kleding en make-up normaal gezien graag gebruiken om toe te dekken wat we liever niet willen zien of beter gezegd: anders willen zien, geeft zij zich op bepaalde punten letterlijk open en bloot. Het geeft stof tot nadenken. Ze springt in het gat van een op zich bekend concept, de wereld van perfecte lichamen en Photoshop en de onzekerheden die dat met zich meebrengt voor de ‘gewone vrouw’, maar ze doet het wel op een heel eigen, unieke en nieuwe manier.

Zoals ze zelf zegt: “Een sieraad kan niet bestaan zonder het lichaam.” Sieraden en juwelen zijn van oudsher om de mens te versieren, mooier te maken. En lichamen zijn nou eenmaal per definitie niet perfect. Maar het lijkt of de kunstenares de regels heeft omgedraaid. Een verfrissende kijk op die wereld waar het uitgangspunt vaak anders ligt.

Meer weten over Anke? Check www.ankehuyben.com!

 

Laura Mauritz

 

Laura Mauritz is fotograaf, beeldredacteur, tekenares en edelsmid.
Is, na in zes andere steden gewoond te hebben, Rotterdammer sinds 2012 en vooralsnog niet meer van plan er weg te gaan.

 

 

Reacties

stuks

, , , , , , ,