RAAF neemt afscheid

26 december 2014
in Category: ZUID
0 2333 1
RAAF neemt afscheid

RAAF neemt afscheid

RAAF neemt afscheid – Melange A Trois – Au Revoir Hillelaan.

Deze zomer stuitte ik, op zoek naar vrijwilligerswerk, op RAAF Rotterdam. Ik struikelde er bijna tijdens mijn start, maar heb er in no-time ook mijn hart verloren. Rotterdam-Art-Adventure-Food, RAAF. Opgericht door Ashley Nijland en Elke Donders. Zo omschreven op de site: “RAAF is in eerste instantie bedacht als antwoord op de vraag: ‘Wat missen wij in Rotterdam Zuid?’ Wij beantwoorden deze vraag door onze passie voor kunst, cultuur en onze liefde voor Rotterdam-Zuid te mengen. Hiermee creëren we een laagdrempelige broedplaats waar iedereen welkom is.”

Voor mij als fotograaf was het zaak om zo goed als mogelijk de sfeer en de evenementen vast te leggen. Een uitdaging, omdat het niet de richting is waarin ik ben opgeleid. Gaandeweg maakte ik de laatste maanden kennis met de vele verschillende (mooie) gezichten van RAAF. Ik kreeg tranen achter mijn lens toen ik een jongen hoorde vertellen over een vaderloze jeugd en het uit de kast komen in een subcultuur waar dat moeilijk ligt. Ik fotografeerde een meisje dat met bibberende stem voor het eerst op een podium zong en die moest gaan zitten om niet flauw te vallen. Ik zag jonge, oude, nieuwe en meer bekende artiesten die elk hun stem of instrument wilden laten horen en dat platform kregen van RAAF.

Elke en Ashley

Elke en Ashley

Afgelopen zaterdag was het afscheid van RAAF zoals het was, afscheid van de Hillelaan in ieder geval (RAAF verhuist naar de Creative Factory). En zelfs bij een ‘newbie’ zoals ik vloog weemoedigheid mij soms naar de keel. Onder begeleiding van drie verschillende bands vlinderden Elke en Ashley door ‘hun’ ruimte en deelden gesprekken en knuffels met bijna elke aanwezige. Hapjes en drankjes vlogen ondertussen over de bar naar de bezoekers. Book of Eli trapten af met een gevoelig en poëtisch repertoire.

Diona Fox and her Ragdolls

Diona Fox and her Ragdolls

Jazz/Soul-‘Huisband’ Diona Fox and her Ragdolls volgden en trokken de eigenaressen zelfs even het podium op voor een geïmproviseerde achtergronddans. Pierre et les Optimistes sloten de avond af met swingende Franse liedjes.

Pierre et les Optimistes

Pierre et les Optimistes

De muziek versterkte de sfeer zoals die was; dansend, drinkend en rokend plezier maken met een weemoedig randje. Met zin in de toekomst, in een vernieuwde RAAF en tegelijkertijd ‘the end of an era’. Het gezelschap was, als altijd, divers. RAAF is, in mijn ogen, wat Rotterdam (Zuid) is. Bruisend, divers, kunstzinnig, mengelmoes van jong, oud, ziek, kerngezond, homo, hetero en in alle culturen en huidskleuren van de regenboog.

 

Laura Mauritz

 

Laura Mauritz is fotograaf, beeldredacteur, tekenares en edelsmid.
Is, na in zes andere steden gewoond te hebben, Rotterdammer sinds 2,5 jaar en vooralsnog niet meer van plan er weg te gaan.

 

 

Reacties

stuks

, , , , ,