COLUMN: Tijden veranderen

19 november 2014
in Category: COLUMNS, WEST
0 1415 1
COLUMN: Tijden veranderen

COLUMN: Tijden veranderen

Onlangs werd mij gevraagd of ik geen zin had om af en toe een gastcolumn te schrijven voor RIO. Dit was een goede aanleiding om me daar eens nader in te verdiepen. Als je googled op ‘RIO Rotterdam’ staat ergens bovenaan de hits ‘RIO | Rotterdam Inside Out. Veel Rotterdammers zetten zich in voor het welzijn van de stad.’ Onmiddellijk schoot me te binnen waarom de naam mij zo bekend voorkwam. RIO was in een grijs verleden, ergens in de jaren 80 en 90, ook de naam van een organisatie die zich, samen met veel Rotterdammers, inzette voor het welzijn van de stad. Het ‘oude’ RIO stond voor Rotterdams Instituut voor Bewonersondersteuning en was ook wel bekend als Rotterdams Instituut voor Opbouwwerk.

Natuurlijk bemoeien de Rotterdammers zich al veel langer met hun eigen welzijn. Kleurrijk waren de jaren 70, de tijden van stadsvernieuwing, huisjesmelkers en actie voeren. Bewoners die structurele veranderingen in het beleid wilden, zochten versterking bij mensen met verstand van zaken om hun punten op de politieke agenda te krijgen. Later is dit soort werk geïnstitutionaliseerd en heeft gedurende ongeveer 10 jaar dus ook de naam RIO gedragen.

Al snuffelend op het hedendaagse RIO, kwam ik het verhaal van de vermiste paaltjes tegen. Tentoonstelling Voor Paal is een bewonersinitiatief, tot stand gekomen met behulp van de medewerkers van het toenmalige RIO. En iedereen was er trots op. Als je toen in Het Nieuwe Westen in dienst kwam van RIO, of van haar opvolger, kreeg je een rondleiding door de wijk. Tentoonstelling Voor Paal was absoluut één van de toppers. Natuurlijk zijn de mensen boos dat er paaltjes gejat zijn!

Toch zou het me niet verbazen als de dader van de paaltjesdiefstal juist gezocht moet worden onder boze bewoners. Vooral oudere mensen die de gloriejaren van het welzijnswerk hebben meegemaakt zijn gefrustreerd. Waarom moesten alle restanten van het RIO en haar collega-organisaties zo radicaal opgeruimd worden? Het kan zo maar zo zijn dat iemand in een boze bui heeft gedacht: ‘Wacht maar, ik zal die gemeente eens letterlijk voor paal zetten. Ik neem lekker zo’n paaltje mee naar huis als herinnering aan die goede oude tijden. Zo ga je toch niet om met cultureel erfgoed?’ Wie weet is het zo gegaan.

Gelukkig laten de meeste Rotterdammers zich niet zo snel uit het veld slaan. Zij zoeken hun weg in het nieuwe landschap en werken op moderne manieren aan het welzijn van ‘hun’ stad.. Wie zich door de wijken van de stad beweegt en oren en ogen goed de kost geeft, merkt dat het bruist van de originele ideeën en initiatieven. Eén van die initiatieven is Rotterdam Inside Out. Van de website geplukt: ‘RIO legt bloot wat er leeft in de wijken en ondersteunt nieuw initiatief. Zodat de Rotterdammer zich betrokken voelt, de mogelijkheid ziet om een bijdrage te leveren en zo zichzelf en de stad vooruit helpt.’ Tijden veranderen maar de noodzaak van leefbare wijken blijft. En dat heeft ook het nieuwe RIO goed begrepen.

 

Connie van der Zel

Illustratie: Chris Versteeg

 

Reacties

stuks

, , ,