Vier studenten in de wijk

18 juli 2015
in Category: ZUID
0 2128 0
Vier studenten in de wijk

Vier studenten in de wijk

Vier studenten van de opleiding Art, Communication & Design aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg namen deel aan een projectweek in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Zij liepen twee dagen mee bij twee maatschappelijke instanties en bedachten vervolgens een eigen project waarin ze hun disciplines konden inzetten. De studenten beschrijven zelf hun bevindingen.

Wij

Schrijven is iets dat ons beiden ligt. Een manier om emoties te uiten, gedachten vorm te geven. In deze wijk kampen veel mensen met hun verleden maar zitten zij ook vol wijze levenslessen. Tenminste, dat is de indruk die we krijgen.  NIFFO is een atelier waar Zoë Cochia zich richt op het maken van een verbinding tussen jongeren uit de achterstandswijk en creatieve aspecten zoals fotografie, exposities, computervaardigheden, etcetera. Hier ligt een dun gedichtenbundeltje dat we daar tegenkwamen op onze tweede dag. Een jonge schrijver uit de wijk die via deze teksten zijn gevoelens omschrijft. Haat, liefde, verschillende dilemma’s, de pijn, maar ook zijn geluk. In zijn gedichten spreekt hij recht voor zijn raap, vooral open en eerlijk.

Rotterdam staat vol gedichten van bijvoorbeeld Jules Deelder. Hier in de Afrikaanderwijk ontbreekt dat. Terwijl je zou kunnen speculeren dat de bewoners juist waardevolle boodschappen aan elkaar kunnen geven. Geïnspireerd op de documentaire Coffee & Cigarettes (2003, met o.a Iggy Pop, Tom Waits), organiseren wij onze eigen koffietafel. Met als doel gesprekken met de mensen aan te gaan, het verzamelen van verhalen en deze uiteindelijk op een bepaalde manier te bundelen of te uiten. Midden op een plein met koffie, thee en zelfgebakken appeltaart. Een tafeltje, wat stoeltjes en een bloemetje voor de sier. Nog geen vijf minuten nadat we ons gesetteld hebben schiet er mij ineens iets te binnen:

Koffiekan
Theekan
Ramadan
Jammer dan

Er kruipt een sterk schaamtegevoel naar binnen. Het feit dat wij daar ongegeneerd aan het theeleuten zijn met twee taarten en een slagroombus, terwijl de ramadan aan de gang is, voelt totaal misplaatst. Mohammed komt al snel na ons besef aangeschoven en vertelt dat (inderdaad) minstens 80% van de bevolking in de wijk aan het vasten is. Er ontstaat een interessant gesprek en veertig minuten later, ingepakt en wel, zijn we buiten ons mislukt ‘project’ wel meer kennis rijker. De ramadan gaat zoveel verder dan alleen het vasten. Zo behoor je bijvoorbeeld respect te tonen aan de medemens en geen grof taalgebruik te gebruiken. Het niet geslaagde plan lijdt uiteindelijk tot een onderzoek naar de ramadan. Even ontstaat er een idee om zelf ook een dag mee te doen aan het vasten. Om wat begrip en respect te tonen. Dat idee is snel van de baan… om de week af te sluiten met een biertje is toch veel te verleidelijk.

Eva Hesemans en Lisa Verdoorn.

 

Verfspetters

De week begon met twee praktijkdagen, waar we onder andere kennis maakten met de organisaties Creatief Beheer en NIFFO. Het viel me gelijk op dat deze organisaties zoveel betekenen voor de mensen hier in de wijk. De eerste dag ging ik samen met twee andere klasgenootjes het plafond schilderen in de flat, waar Fatma een recreatieruimte aan het opknappen was. Ik keek mijn ogen uit toen ik de eerste stap had gezet in de kamer. Overal waren ik keek waren muurschilderingen, versieringen en glitters te zien… heel veel glitters! Na een tijde besefte ik dat de kamer eigenlijk een weerspiegeling is van wie Fatma is: een liefdevol mens die voor iedereen klaarstaat en altijd maar bezig is nieuwe creatieve dingen te maken. Ik vond het zo bijzonder om te zien hoeveel zij voor anderen doet met zoveel liefde. Ik wilde graag iets voor haar betekenen en vond het fijn dat we haar blij konden maken door het plafond te sausen. Hoewel wij niet echt voorbereid waren om te verven, stond zij met alles klaar. Ik kreeg zelfs een oud pyjamashirt aangereikt, aangezien mijn bloesje anders vies zou worden.

Die dag daarna liep ik mee met Zoë, die eigenaar is van NIFFO. Ik was bijzonder verrast haar verhaal te horen. Ik heb zo’n bewondering voor haar! Ze geeft zoveel liefde aan de jongeren die bij haar komen. Ze is een soort moeder, maar ook vriend voor hen. Ze geeft jongeren met een moeilijk verleden een stap in de goede richting. Ik vind het mooi dat ze de jongeren door middel van kunst kan bereiken en hen op deze manier kan helpen. Ik merkte dat de jongeren zich ook verantwoordelijk voelden en daardoor ook respect ontvingen. Ook deze dag gingen we weer schilderen, deze keer de muren witten. Ondanks dat ik inmiddels een verfbedrijf kon gaan beginnen, maakte het mij niks meer uit wat ik deed. Elke keer kreeg ik er een glimlach en dankbaarheid voor terug.

Op woensdag gingen we weer terug naar Fatma voor het laatste deel van het plafond. Ik leerde Fatma steeds beter kennen. Ik besefte dat ik eigenlijk wel een beetje op haar lijk. Fatma maakt vooral nieuwe creaties van (goedkope) producten of afvalmaterialen. Ik ben zelf ook vaak bezig om nieuwe dingen te maken van oude spullen en materialen die anders weggegooid zouden worden.

foto3OK

 

 

 

 

 

 

 

Voor mijn eigen project, wat een opdracht voor deze week was, heb ik een workshop georganiseerd in de recreatieruimte van Fatma. We hebben ontwerpen gemaakt op keramiek. Met een klein groepje hebben we een hele stapel met schoteltjes en een aantal bekers versierd met onze designs. Het was vooral erg ontspannend en gezellig en de resultaten waren prachtig!

Ondanks dat mijn schoenen en mijn broek onder de verfspetters zaten van deze hele week.. heb ik erg genoten van de mensen en de gesprekken! Ik heb veel glimlachen en dankbaarheid gezien, wat mij erg goed heeft gedaan!

Alysa D’Elia

 

 

Jonge ontwerpers in actie

Het Project ‘Ontwerpen op Zuid’ was een projectweek waarbij ik mij als creatief ontwerper sociaal kon inzetten in de Afrikaanderwijk en de Oleanderbuurt in Rotterdam Zuid. De eerste twee dagen van de week liep ik mee met Creatief Beheer Rotterdam en bij de kunst en recycle galerie NIFFO. Woensdag en donderdag heb ik een project in de wijk georganiseerd voor kinderen en meegeholpen met een workshop voor ouderen.

Wat mij opviel is de positieve houding, het enthousiasme van de tuinman (m/v) van Creatief Beheer en het effect dat dit had op de bewoners en mijzelf. Ook Zoë van NIFFO die ontzettend lief is voor bezoekers en ze warm ontvangt in de galerie. Ik voelde mij direct welkom en wilde direct starten aan het project. Ik ging met de tuinmannen van Creatief Beheer en medestudenten ‘De Keet’ opknappen. De Keet is een grote container op het speelplein waar kinderen in kunnen spelen en leren samenwerken aan projecten. Veel kinderen waren enthousiast dat De Keet weer open gaat om er weer in te gaan spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Veel kinderen kwamen direct nieuwsgierig kijken en vragen of ze kunnen helpen. We hebben De Keet opgeruimd en een mooie vrolijke kleur gegeven. Ook hebben we het tuintje op het dak opgeruimd en schoongemaakt zodat de kinderen in de wijk weer bloemen kunnen planten en sociaal samen kunnen werken.

keetOK

Woensdag heb ik samen met een klasgenoot in De Keet een kindermiddag georganiseerd. We hebben veel teken- en schilderspullen gekocht om de kinderen alle vrijheid te geven om te creëren. De kinderen waren dolenthousiast en begonnen meteen met origami vouwen en tekenen. Ze mochten teksten schrijven en tekeningen maken en deze op de muur van De Keet plakken. Hierna gingen we met de kinderen werken aan een welkomstbord om dit vervolgens aan de deur te timmeren. De kinderen mochten een begin maken aan het welkomstbord zodat er wekelijks door alle kinderen weer nieuwe creaties op kunnen worden gemaakt. Dit geldt ook voor de ‘handen’ in De Keet waarbij de kinderen hun handomtrek beschilderen en hun naam erbij zetten.

foto2OK foto1OK

De volgende dag heb ik op de voordeur van De Keet een krijtbord gemaakt zodat de medewerkers van Creatief Beheer de bezigheden van de kinderen kunnen bijhouden. Toen ik wilde gaan kwamen er kinderen langs bij de Keet en vroegen ze wanneer wij terug kwamen om weer de Keet te versieren. In de middag heb ik meegeholpen aan een workshop ‘ontwerpen op keramiek’ waar ouderen gezellig met een hapje en drankje op kopjes en borden konden tekenen. Deze werden uitgedeeld tijdens de presentatie van de studenten.

Tijdens de week ben ik mij bewust geworden van de betekenis van de kleine dingen en hoe veel deze kunnen bijdragen aan het geheel. Het inspireren en stimuleren van de kinderen om hun persoonlijke creativiteit te uiten in ‘hun Keet’. Ook de kracht van de medewerkers zal mij bijblijven. De tuinmannen(m/v) die altijd voor je klaar staan en vol positiviteit de bewoners benaderen en mensen weer een glimlach geven. Ook Zoë van NIFFO, die mensen met een moeilijk verleden helpt en er altijd voor ze is. Ik vond het een leerzame week en wil iedereen vragen een keertje mee te lopen met Creatief Beheer om de sfeer te proeven en bij te dragen aan een betere toekomst voor deze wijk.

Bram Vos

 

Eva, Lisa, Alysa en Bram zijn studenten Art, Communication & Design aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

 

Reacties

stuks

, , , , , , , , ,