COLUMN: Wegwezen of blijven

3 januari 2015
in Category: CENTRUM, COLUMNS
0 1228 0
COLUMN: Wegwezen of blijven

COLUMN: Wegwezen of blijven

Het nieuwe jaar is nog maar een paar dagen oud en dat heeft als voordeel dat we van de onvermijdelijke overzichten en lijstjes van 2014 bijna verlost zijn. Dus ga ik alleen maar vooruitkijken. Naar alle positieve dingen voor 2015.

2015 wordt het jaar waarin landelijk de participatiewet gaat gelden. In Rotterdam hebben we de twijfelachtige eer hier al jarenlang ervaringsdeskundige in te zijn. Ik hoop dat, nu dit beleid landelijk gaat, er meer doordringt wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn. Want oude politiek gaat nu het land in, terwijl we meer zouden hebben aan het besef dat het anders moet, en anders zal gaan.

De technologische sprint gaat nu zo hard gaat dat ook sommigen van ’hen die werken’ de kans lopen vlak voor hun verhoogde pensioenleeftijd te worden ingehaald door de virtuele werknemer, de E-coach, de pratende computer, door kunstmatige intelligentie, door een app.

We hebben eigenlijk twee stromen die parallel dreigen te gaan lopen.

Ten eerste: het oude beleid van pompen en/of verzuipen, het granieten bestand activeren door schijnoplossingen, de klusjes van Klijnsma, symboolpolitiek, en het daardoor geruststellen van de – nog – werkenden onder ons. Mensen op vrijwillige basis verplichten iets te gaan doen waarvan anderen denken dat dat goed voor hen is en daardoor goed voor de samenleving. Laten zien dat er iets gebeurt. Lichtpuntjes zien na de crisis, een minimale opleving van de economie verbinden aan genomen maatregelen terwijl mij die marginale piek eerder een statistische fluctuatie lijkt.

Twee: de  snelheid waarmee werk grotendeels wordt overgenomen door automatisering en die nu voor een wezenlijk ander scenario zorgt dan eerdere voorspellingen. Op de oude voet doorgaan veroorzaakt een steeds groter wordende onbalans, om deze recht te trekken wordt het herverdelen van werk onvermijdelijk. Maar hoe doe je dat? Knip je alle overblijvende banen in drieën? Hierbij kun je jezelf de vraag stellen of dat heel erg zou zijn. Niet als we de winst netjes verdelen. Het aantal werkuren wordt dan wezenlijk anders waardoor de status en opbrengst van de oude vaste baan wordt ondermijnd. Daar kan niet iedereen tegen: twijfel aan de invoering van het basisinkomen wint steeds meer terrein. De bij robotisering noodzakelijke herverdeling van welvaart roept nu al tegenstand op.

En aanpassing klinkt leuk, maar de moeilijkheid hierbij is dat omscholing tot robotprogrammeur of app-ontwikkelaar niet voor iedereen is weggelegd. Dus dat we moeten accepteren dat een paar hoogbegaafden de boel draaiende houden.
Waar dat toe kan leiden wordt zichtbaar door de recente heibel rond de voormannen van Facebook, die het nieuwe jaar fris beginnen met een, nou ja, een uitgesteld goed voornemen.

Automatiseren was bij het afsteken van vuurwerk dan wel weer een uitkomst geweest. Zou wel wat rondvliegende ledematen hebben gescheeld. Blik ik toch even terug: Rotterdam had voor het eerst dit jaar tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrije zones ingesteld. Ik citeer: Het gaat dan om plaatsen waar veel mensen samenkomen, verzorgingstehuizen, parken en kinderboerderijen. Kinderboerderijen? Dus afsteken mocht daar eerst wel? Komen op oud en nieuw daar veel mensen samen? Mij nooit zo opgevallen. Maar goed, laat ik het niet meteen de grond in boren, het begin van het einde is er!

En, ben je overgestapt naar een andere zorgverzekering? Op het laatste moment? Op 31 december In de rij gestaan voor oliebollen en voor de overstapwinkel? Jazeker, ons mooie station heeft nu ook een echte overstapwinkel, hoe hebben we het al die tijd toch zonder kunnen doen? Solidariteit in de uitverkoop, moet je snel bij wezen! Ook dit is uiteraard prima te regelen met een overstap-app, wie?

Ook het UWV maakt er werk van: naast de mogelijkheid tot gebruik van de E-coach staat op de site van werk.nl nu ook een link naar emigratiebeurs.nl, da’s tenminste duidelijke taal. Misschien meereizen met de HitchBOT?

Geheel tegen de aan de beoogde vrijwilliger op te leggen regels in draai ik me nog even om en denk ik aan een uitspraak van kunstschilder Leo Schatz, hoewel hij ’m anders bedoelde:
Als ik morgenochtend niet wakker word zul je mij niet horen klagen.

 

Robert Giesselbach

 

 

Robert Giesselbach maakt websites, woont in Rotterdam-Centrum, doet eindredactie, regelt dingen, gooit teksten om en houdt deze site bij.
Is geboren Schiedammer, maar al 32 jaar Rotterdammer en blijft dat ook.
Houdt van ontregeling.

 

 

Reacties

stuks

, , , ,