Wij serveren koffie in wisselende melanges!

20 februari 2014
in Category: NOORD
1 1395 1
Wij serveren koffie in wisselende melanges!

Wij serveren koffie in wisselende melanges!

Nika koffie! Toen ik net in Rotterdam kwam wonen zat ik hier iedere dag. Hier hadden ze wel internet en evengoed lekkere koffie. Iets wat Veerle, mijn vriendin, en ik nog misten. Internet was op dit moment noodzakelijk, ik was hard op zoek naar een bijbaantje in Rotterdam om de huur te kunnen betalen. Net zoals toen waren er best wel wat mensen die elkaar – zo te zien – kenden en met elkaar en Nihat de eigenaar praatten terwijl ze allemaal aan een apart tafeltje zaten. Het leek een dagelijks ritueel om 10:00 uur ’s ochtends. Ik had ook een eigen tafeltje, het gesprek ging over politiek en het salaris van de gemiddelde ambtenaar. Ik zag de jongen aan de tafel tegenover mij naar buiten kijken. Een meisje stond met haar fietsslot te vechten, het wilde niet lukken. De jongen klopte op het raam, maar vervolgens keek het meisje mij aan en stak haar handen omhoog. Toen ik naar buiten liep om haar te helpen merkte ik inderdaad dat het slot op zijn minst moeizaam te noemen was. Eenmaal open bedankte ze me voor mijn behulpzaamheid en fietste weg. Er zijn hier veel aardige en behulpzame mensen in Rotterdam, maar daarnaast zijn er ook veel mensen waarvan het lijkt of ze alleen buiten komen als het echt niet anders kan. De mensen hier zijn niet eng in mijn ogen, maar zij denken daar zichtbaar anders over.
Ik weet niet of ik mezelf al Rotterdammer kan noemen, maar wat ik wel weet is dat je hier mensen leert kennen door zelf je mond open te doen. Doe je dat niet, dan kun je inderdaad een vrij anoniem bestaan leiden. Iedereen die in het koffiezaakje zit blijft hooguit een kwartiertje, zodra de een de deur uit is komt de volgende binnen. Je krijgt hier altijd een kopje koffie op een klein dienblaadje met een schattig glaasje water. Ik ga een kopje koffie bij Nihat en zijn vrouw maar inpassen in mijn dagplanning. Net als in de buurtkroegen raak je ook hier pas aan de praat als je jezelf eerst hebt voorgesteld. In tegenstelling tot Nika lijken de vele buurtkroegen meer op besloten gemeenschappen en is je voorstellen een voorwaarde om niet meer raar aangekeken te worden. Als je je hebt voorgesteld en laat blijken dat je de sfeer waardeert word je direct omarmd alsof je een van hen bent. Wij serveren koffie in wisselende melanges, staat er op de kaart. Dat is een mooie omschrijving van wat ik zojuist vertelde. Rotterdam is Rotterdam, elke plek is compleet anders maar onmiskenbaar Rotterdam. Als ik vertel waar ik vandaan kom, krijg ik vaak te horen dat de mensen Brabant veel gemoedelijker vinden. Als je in het plaatje past wel, maar in een kroeg vol Surinamers hier om de hoek zijn ze minder bekrompen als in iedere plaats waar ik in Brabant gewoond heb. Wat het verschil tussen Brabant en Rotterdam voor mij tekent is dat ik hier anoniem blijf als ik mijn mond niet open doe, maar dat in een Brabantse kroeg binnen een half uur 5 onbekenden tegen mij hebben gezegd dat ik naar de kapper moet. Ik was 4 maanden niet bij Nihat geweest, maar iedere keer wanneer ik voor de zaak langs liep zwaaide hij mij toe. Het is dat er net familie is binnengekomen, want ik zou graag een gesprek met hem aanknopen. Ik moet, denk ik, eerst maar eens wat
vertrouwen opbouwen door vaker te komen. Je ziet in ieder geval dat zijn waardering voor zijn afkomst en familie groot is net als het mijne.
Voor ik wegga maken we toch een praatje. Ik zag bij het afrekenen een foto hangen van De Noorderlingen, groepsfoto’s van bekende plekken uit de buurt, naar een concept van Linda Malherbe van Kaap Belvedère. Toen ik hem daarop attendeerde nodigde hij mij uit voor de boekpresentatie die binnenkort zou plaatsvinden. Hij wilde nu natuurlijk wel weten wie ik was. Ik vertelde hem dat ik kunstenaar was en na mijn afstuderen naar Rotterdam was verhuisd. Ik vertelde hem dat ik het zo waardeerde dat hij iedere keer naar me bleef zwaaien ook al was ik zo lang niet geweest. Voor ik wegging vroeg hij nog of ik iemand wist die voor een schappelijke prijs voor hem een nieuwe website kon ontwerpen. Waarop ik hem beloofde volgende week terug te komen met tips.

Rik Moonen
Beluister ook dit interview.

Reacties

stuks

, ,